Maria Dom (°Antwerpen 1939, moederhuis Pieter Van Hobokenstraat) is de oudste dochter uit het gezin met twaalf kinderen van Joannes Dom en Joanna Coremans. Joannes, in de omgang John genoemd, was glazenmaker en het gezin woonde eerst in de Zandstappenstraat 49, om rond 1949 te verhuizen naar de Paalstraat 232. Vader John heeft het glas in alle ramen van de toen nieuwe wijk Bloemendaal geplaatst. Vader heeft ook veel kunstwerken in loodglas gemaakt. Moeder Joanna, of Jeanne, was heel actief op sociaal gebied, onder andere in de K.A.V..  Grootvader Karel was ook glazenmaker en woonde op de hoek van de Paalstraat met de Emiel Blangenoisstraat (nu haarkapper Fox & Jane). Later verhuisde Karel naar het Victor Roosensplein te Merksem.


Maria Dom was een zeer sportief meisje. Zij stond om zes uur ’s morgens op om in Schotenvaart te zwemmen. Zij heeft een jongen (een zoon van Frans Van Lommelen) uit de Zandstappenstraat van de verdrinkingsdood gered, die in de kom van de Zaat kwam zwemmen. In de tijd dat er nog maar weinig auto’s in de Paalstraat reden, heeft zij gerolschaatst in het midden van de straat, op de macadam. Maria was actief bij de Chiro.


In de Tweede Wereldoorlog speelde Maria op straat toen een vliegende bom aankwam. Haar moeder riep: “Maria, maakt dat je in de kelder bent.” Maria liep vlug naar huis, maar geraakte niet op tijd in de kelder, die als schuilplaats was ingericht. De bom viel op de ‘Gasplek’  en de glazen koepel van het huis Dom sneuvelde, zoals trouwens veel glas in de omtrek. Maria geraakte gelukkig niet gekwetst.


Maria heeft op de burelen van de Arel gewerkt, waar haar toekomstige echtgenoot Louis Hubert Verheyen (roepnaam Hubert, ° Antwerpen 1934, ook in de Pieter Van Hobokenstraat) in het laboratorium werkte. Hubert speelde tijdens de middagpauze op het elektronisch orgel dat in de toonzaal van Arel stond en Maria kwam dan luisteren. In 1955 moest Hubert zijn legerdienst vervullen. Na deze periode zette hij zijn carrière verder bij Prisma (televisies) en bij de harmoniumfirma Hammond. Hubert speelt nu nog regelmatig op verschillende types orgel. Hij heeft zelf een prachtig huisorgel met houten pijpen geconstrueerd.


In 1959 huwden Maria en Hubert in de kerk van Sint-Jozef Bloemendaal, voor E.H. Geeroms. Eerst woonde het echtpaar op het Latirusplein, om in 1964 naar Ekeren te verhuizen. Het gezin werd gezegend met vier kinderen.

De gekende zaak ‘Dom Glas Design’, gevestigd in de Oude Bareellei, wordt uitgebaat door  François, Jozef, Johan  en Myriam Dom, drie broers en een zus van Maria. Isabella Dom op de Elshout zit ook in de glassector, net zoals Louis Dom glazenier is in Schilde. Broer Walter werkte bij vader in de zaak; na diens overlijden ging hij werken bij BASF.

Het glas blijft dus serieus in de familie.Eerste-Communiefeest van Maria Dom, achtergrond de gasketel

nonkel René, nonkel Frans, vava Dom, nonkel Louis, moemoe Vervoort, vava Coremans, nonkel Jef, tante Florentine, Albert Caluwé (gehuwd met tante Net), tante Net (Antoinette), tante Charlotte, ma Joanna Coremans. Vooraan: Maria Dom, Maddy Heymbeeck, Annie GoosMa Joanna Coremans, tante Net, tante Charlotte, tante Florentine,

moemoe Jeanne Vervoort, Maria, Annie, MaddyAnna, moemoe Jeanne Vervoort, Isabelle, Louis, Caroline, pa Joannes, Jeanne, vava Karel Dom,

vooraan in het midden René en FlorentineIsabella Vandervelden 

Grootmoeder van Joannes Dom en

moeder van Carolus Dom


Joanna Coremans en Joannes Domvava Karel Dom en moemoe Jeanne Vervoort


Joanna CoremansReceptie Vlaamse Televisie op Arel, 7 december 1956

Maria Dom, mevr. en dhr. Van Gasse(?), vriend en Magda, mevr. en dhr. Van den Auweele.
Webmaster: Jos Megroedt

This site is hosted by: Hosting Photography.


Wijk Atheneum Schoten